Browar Lubicz w Krakowie. Browar restauracyjny w samym centrum miasta pod adresem ul. Lubicz 17J w budynku starej słodowni znajdującego się na terenie zamkniętego przed laty browaru.
Jestem zaszczycony, iż przy moim udziale warzenie piwa wróciło do miejsca, gdzie znajdował się browar z tradycjami sięgającymi roku 1840, a wiele na to wskazuje ze browar istniał przed tą wspomnianą datą.

Od lutego 2015 trwała intensywna budowa browaru przy ulicy Lubicz w Krakowie.

Urządzenia rozładowano w Krakowie 28 lutego 2015 r. Dostawcą urządzeń jest firma Joh. Albrecht z Monachium.

W dniach 16-18 kwietnia 2015 w podziemiach Browaru Lubicz w Krakowie umieściliśmy zbiorniki do fermentacji i leżakowania piwa. Operacja wkładania zbiorników wymagała starannego przygotowania.

Zainstalowaliśmy najbardziej zaawansowany browar w Polsce składający się z (główne elementy):

  • Warzelni dwunaczyniowej o „wybiciu” nominalnym 11 hl brzeczki wyposażona jest w mechaniczny podajnik słodu i pompę do wyrzucania młóta dzięki czemu nie trzeba go wywozić ręcznie wózkami. Sterowanie wszystkimi odbywa się zdalnie.
  • Whirpoola.
  • Czterech fermentorów o pojemności 2-warek każdy.
  • Czternastu zbiorników leżakowych pojemności 2-warek każdy.
  • Rewelacyjnej gazowej wytwornicy pary firmy Jumag.
  • Zbiornika wody gorącej.
  • Kompletnego układu chłodzenia składającego się z chłodnicy glikolu, zbiornika wody lodowej, płytowego wymiennika ciepła.
  • Układu wydającego piwo do 3-ch barów – w sumie 15 linii piwnych.

W dniu 09 Lipca 2015 r. browar Lubicz zaczął znów warzyć piwo. Tego dnia do „miedzianej” warzelni wsypałem pierwszy słód.

Wielkie otwarcie browaru nastąpiło w dniu 4 września 2015 roku.

W dniu 15 października 2015 r podczas konkursu piw Golden Beer Poland 2015 trzy piwa z browaru Lubicz zostały wyróżnione:

  • I miejsce Piwo Lubicz Ciemne w kategorii Lager ciemny Pełny
  • II miejsce. Piwo Lubicz Alt w kategorii Piw specjalnych
  • III miejsce piwo Marcowe w kategorii Piw Jasny Lager Pełny

Galeria video

Galeria zdjęć